Ljesnik Parfe Torta

 


Potrebno je:

6 bjelanaca
6 kasika secera
1 vanilin secer
5 kasika brasna
3 kasike pecenih mljevenih ljesnika
1/2 praska za pecivo

200 ml mlijeka

6 zumanaca
150 gr secera
1 vanilin secer
500 ml mlijeka
200 gr bijele cokolade
2 kesice zelatina
100 gr pecenih mljevenih ljesnika
500 ml slatke pavlake

Priprema:

1. Odvojiti zumanca od bjelanaca. Bjelanca umutiti u cvrst snijeg uz postepeno dodavanje secera i vanilin secera. Brasno pomijesati sa praskom za pecivo i mljevenim ljesnicima. Dodati ih umucenim bjelancima i sve lagano rucno izmijesati.

2. Smjesu sipati u kalup precnika 26 cm i peci na 170 stepeni (dok ne porumeni) oko 10 min. Vruc biskvit izbockati viljuskom i preliti vrelim mlijekom (200 ml), pa ostaviti u toploj rerni da ga biskvit upije.

3. Zumanca umutiti sa secerom i vanilin secerom , dodati malo mlijeka a ostatak staviti da provri. Kesice zelatina preliti sa nekoliko kasika hladne vode i ostaviti da nabubri.

4. U provrelo mlijeko usuti umucena zumanca, kuvati neprestano mijesajuci dok se ne zgusne 6-7 min. Skloniti sa vatre  dodati cokoladu isjeckanu na komade i mutiti dok se cokolada ne otopi. Zatim dodati ugrijani zelatin  sve dobro pomijesati i ostaviti da se ohladi.

5. Slatku pavlaku umutiti i nju dodati prohladjeni krem i ljesnike. 

6. Preko kore koja se ohladila sipati pripremljenu kremu, bice tecna (kao smjesa za palacinke) ali ce se steci prilikom hladjenja najmanje 8 sati.

7. Ukrasiti po zelji. 

8. Uzivajte!



Коментари