Potrebno je:
1 veca cvekla
250gr pirinca (arborio )
1 crni luk 2 cena bijelog luka
1dl crnog ili bijelog vina
700 ml bujona
3 kasike parmezana
kockica putera
maslinovo ulje, so, biber
crmnicki sir
njeguska kobasica
Priprema:
1. Cveklu oljustiti i isjeckati na kockice, staviti u pleh oblozen pek papirom dodati bijeli luk posoliti i preliti maslinovim uljem, Prekriti aluminijskom folijom i peci u zagrijanoj pecnici na 200 stepeni oko pola sata.
2. Kada je povrce peceno izblendirati ga.
3. U medjuvremenu pripremiti povrtni bujon.
4.Na maslinovom ulju proprziti sitno sjeckan crni luk, dodati pirinac i njega prziti sa lukom dok se ne zastakli.
5. Dodati vino i mijesati dok vino ne ispari. Zatim dodavati malo po malo bujona uz povremeno mijesanje. Dinstati jedno 10ak minuta na laganoj vatri pa dodati propasiranu cveklu.
6. Kuvati sve dok pirinac ne bude gotov. Pred sami kraj dodati 3 pune kasike parmezana i puter
sve lgano pomijesati.
7. Pripremljeni rizoto servirati na tanjir, posuti ga izmrvljenim crmnickim sirom, a kao dobar "prilog"
uz ovo jelo ide njeguska kobasica.
8. Uzivajte!
Коментари
Постави коментар